Wat is de beste SEO tool voor WordPress in 2024?

Beste SEO tool van 2024: rankmath vs yoast | REVENU

Geschreven door Thessa de Haan

Marketingstrateeg. Sushi-verslaafde. Schrijft tips over de grootste passieve musthave automatiserings-tools voor (startende) dienstverleners en coaches!

03/05/2023

Rank Math vs Yoast SEO: wat is de beste SEO tool voor WordPress?

SEO: het is onmisbaar voor iedere duurzame online marketingstrategie. Vroeg of laat moeten we er allemaal aan geloven als we goed vindbaar willen zijn. Maar wat is nou de beste SEO tool voor WordPress? Ik heb de meest bekende SEO tool Yoast getest, maar na aanraden van SEO professionals uit mijn netwerk ben ik overgestapt op Rank Math Pro.

Want ondanks dat Yoast de meest bekende tool is, hoeft dat niet te zeggen dat het ook de beste is. Sterker nog: ik vind van niet. Mijn ervaring deel ik daarom graag in mijn review hieronder!

Wat is SEO?

Voordat we de diepte ingaan, is het belangrijk dat we weten wat SEO is. SEO staat voor Search Engine Optimization. Dit houdt in dat je je website en teksten zo inricht dat zoekmachine bots zoals die van Google je website goed kunnen lezen, interpreteren en ranken. Een goede SEO zorgt er daarom voor dat je zichtbaar(der) wordt in de zoekmachines op de door jou gekozen focus-keywords. Deze keywords zijn de relevante woorden waarmee je wil dat je pagina gevonden wordt.

Deze stel je per pagina vast. Zo word ik met dit artikel gevonden als je zoekt op ‘beste SEO tool voor WordPress’, maar vind je mijn landingspagina als je zoekt op ‘marketing consultancy bureau’. En dat verkeer is goud waard. Want heb je je website en teksten zo ingericht dat ze leads opleveren, en je SEO zorgt voor gratis verkeer? Dan heb je de goedkoopste leadsmachine ever!

Introductie: Rank Math vs Yoast SEO

Yoast SEO

Yoast SEO bestaat al sinds 2010 en komt van Nederlandse bodem. Dat is natuurlijk heel erg tof en de developer Joost de Valk heeft een mooi product neergezet. Yoast SEO is ondertussen bijna de standaard als je aan de slag gaat met de SEO van je WordPress website. Yoast zit er inmiddels zo ingebakken (het is de #1 meest gebruikte WordPress plugin), dat veel mensen nauwelijks onderzoek doen naar alternatieve tools waardoor ze andere kansen laten liggen.

Rank Math SEO

Rank Math is een relatief nieuwe plugin. Het lanceerde in 2018 en ging in 2 jaar van 0 naar 500.000 actieve gebruikers. Inmiddels gaat de teller al ruim over de 2 miljoen actieve gebruikers! Ze groeien nog steeds hard in populariteit en mijn marketing netwerk verkiest Rank Math SEO boven Yoast door de enorme lijst aan gratis features en het gebruiksgemak. En na het testen was ik het er mee eens: Rank Math is zo fijn en makkelijk om mee te werken, dat ik zelfs PRO heb aangeschaft om er alles uit te halen (vooral de keyword tracker en extra analytics zijn hierbij onmisbaar).

Rank Math Review

Categorie: SEO en SEO tools

Beste SEO tool voor WordPress: RankMath
Prijs vanaf:

$59 p.j.

Score:

9/10

Gratis trial:

nvt

Voordelen:

⭐ Een enorme lijst aan gratis features, die je modulair aan of uit kunt zetten

⭐ Gebruiksvriendelijker dan Yoast SEO

⭐ Live score tijdens optimalisaties: je ziet direct wat je moet veranderen en hoeveel impact dat heeft

Nadelen:

❌ Geen inzicht in zoekvolume en concurrentie op gekozen keyword

Wat je moet weten

Met de betaalde versie kun je ook Podcasts lanceren

Koppelt direct aan je Google Search Engine en Analytics

Ook toegankelijk voor newbies door alle tips tijdens het optimaliseren

Je hebt nog steeds andere tools nodig zoals Ahrefs of Semrush om zoekwoordonderzoek te doen

Mijn beoordeling:

  • Functies: 9,5 95% 95%
  • Gebruiksvriendelijkheid: 9 90% 90%
  • Prijs/kwaliteit: 9 90% 90%
  • Klantenservice: 7,5 75% 75%

Rank Math in actie

Het grootste verschil tussen Yoast SEO en Rank Math zit in de hoeveelheid functies. Om te concureren met de go-to plugin heeft Rank Math flink aan de weg getimmerd met de hoeveelheid features. Ik zet ze graag op een rijtje ter vergelijking en natuurlijk laat ik je daarna zien hoe Rank Math er uit ziet!

Verschil Yoast en Rank Math

Om te beginnen vind ik Rank Math veel gebruiksvriendelijker dan Yoast. Bij Yoast had ik een balk onder aan mijn blogpost die me de score liet zien van mijn post op basis van mijn focus keyword. Maar Rank Math toont me alle verbeterpunten om te optimaliseren in de rechterbalk en is contstant duidelijk zichtbaar.

Door heel concreet te tonen wat ik precies moet verbeteren, kan ik als semi-SEO noob tóch goede teksten schrijven! Maar dat niet alleen. De features zijn ook TOP!

Gratis features Rank MathGratis features Yoast SEO
✔️ Stel je SEO titels en meta beschrijvingen in. Als template en custom per artikel.✔️ Stel je SEO titels en meta beschrijvingen in. Als template en custom per artikel.
✔️ XML Sitemap✔️ XML Sitemap
✔️ Focus keyword analyse (meerdere keywords)✔️ Focus keyword analyse (1 keyword)
✔️ Search Console (connect & analytics)✔️ Search Console (verificatie)
✔️ Link Counter (interne en externe links)✔️ Link Counter (interne links)
✔️ Markeer als Pillar content✔️ Markeer als Cornerstone content
✔️ 404 Monitor (tracken en doorlinken)404 Monitor
✔️ Google Analytics koppelingGoogle Analytics koppeling
✔️ SEO voor afbeeldingen❌ SEO voor afbeeldingen
✔️ Interne Link suggesties Interne Link suggesties

Waarom ik Premium heb

Er zijn naast de basic features die ik in de vergelijking hierboven noem, nog veel meer gratis features beschikbaar in het gratis plan. Bijna zo veel, dat je je snel afvraagt: waarom zou je €59 uitgeven om een jaar lang de premium functie te gebruiken? Die keuze had ik snel gemaakt, want de premium functies zijn briljant. Ik som er hier een aantal voor je op:

  • Keyword rank tracking: trackt de ranking van je sites SEO en de keyword prestaties
  • Zes extra vooringestelde schema types
  • Houd 500+ keywords bij
  • Geavanceerde GA4 rapporten: koppelt je Analytics aan je SEO content
  • Podcast module
  • Google Index Status: een duidelijk indexeringsoverzicht

Alle features zijn daarnaast ook modulair in te stellen. Je kunt dus alles uitzetten wat je niet gebruikt.

beste SEO tool voor WordPress: Rank Math Pro

Optimaliseer SEO met Rank Math

Je SEO optimaliseren met Rank Math wordt bijna een spelletje. De plugin houdt constant je score bij en je ziet daardoor real-time of de wijzigingen die je aanbrengt een positief of negatief effect hebben op je SEO prestaties. Hoe dat er precies uitziet, laat ik je hieronder graag zien!

beste SEO tool voor WordPress: Rank Math Pro
beste SEO tool voor WordPress: Rank Math Pro
beste SEO tool voor WordPress: Rank Math Pro

Aan de slag met je strategie

Ben je ready to rumble met je SEO? Dan ben je goed op weg naar een duurzame lange-termijn marketingstrategie, waarbij je niet langer afhankelijk bent van je dagelijkse input! Neem je de advertising strategiesessie af? Dan kijken we ook naar je mogelijkheden voor je SEO optimalisatie. Maar – eigenlijk is de conclusie ALTIJD: er is ruimte voor verbetering.

Ik werk samen met verschillende SEO experts die je op weg kunnen helpen met je optimalisaties als onderdeel van je lange-termijn marketingstrategie. Wil je weten hoe ik je kan ondersteunen met het ontwikkelen van een effectieve en complete marketingstrategie? Onderzoek dan of ik de juiste advies -en sparringspartner voor je ben met een gratis kennismaking!

Go get them, tiger!

Het is tijd om serieus stappen te maken met je SEO, is mijn advies om gebruik te maken van Rank Math PRO. Voor de prijs die je betaalt, krijg je onwijs veel terug. Beter scoren in Google = meer gratis leads. En voor alle passief inkomen lovers onder ons, klinkt dat toch als muziek in de oren? Lees snel meer over Rank Math en download de plugin om te onderzoeken of dit ook (beter) bij jou past. Ik ben benieuwd naar je resultaten!

FYI. deze blog bevat affiliate links. Door erop te klikken verdien ik een kleine bijdrage waardoor ik dit research kan blijven doen!

Geschreven door Thessa de Haan

Marketingstrateeg. Sushi-verslaafde. Schrijft tips over de grootste passieve musthave automatiserings-tools voor (startende) dienstverleners en coaches!

Nog meer goede tools: